Lajiliittopisteytystapahtumat 2014

Suomen Salibandyliitto pisteyttää vuosittain lähes 300 urheilijaa, jotka hakevat yhteishaussa urheilulukioihin, urheilupainotteisiin oppilaitoksiin sekä urheiluakatemioihin. Aikaisempina vuosina salibandypelaajien lajiliittopisteet ovat annettu valtakunnallisesti pelaajapolkutapahtumissa tammikuussa sekä pyydettäessä syksyn aikana.
Suurin hakijamäärä on pääkaupunkiseudulla, johon vuosittain hakee noin 100 urheilijaa. Toiseksi suurin määrä hakijoita on Tampereen alueella. Muihin oppilaitoksiin ja urheiluakatemioihin hakijamäärät ovat pienemmät.
Joka vuosi kasvava hakijamäärä on positiivinen haaste. Salibandyliitto haluaa löytää oikeat urheilijat lisäharjoittelun mahdollistavaan ympäristöön. Tähän perustuen, olemme päivittäneet huippu-urheilustrategiaamme ja sitä kautta myös lajiliittopisteytystapahtumiamme.

Urheilijan luokse

Keväällä 2013 aloitimme uuden tavan antaa lajiliittopisteet urheilijoille. Salibandyliiton toimihenkilöt, ikäluokka- ja akatemiavalmentajat järjestävät urheiluakatemioissa lajiliittopisteytyspäivän.
Tavoitteena on tulla urheilijan luokse siihen ympäristöön, mihin hän hakee opiskelemaan ja harjoittelemaan. Tavoitteena on löytää tavoitteelliset urheilijat ohjattuun lisäharjoitteluun sekä ohjata heitä yhdistämään opiskelu- ja urheilijan uraa.

Tavoitteet lajiliittopisteytykselle

Uuden tavan pisteyttää urheilijat omalla alueellaan, antaa urheilijoille paremmat lähtökohdat oikeudenmukaiselle pisteytykselle. Urheilija pääsee tutussa ympäristössä näyttämään omat liikunnalliset kykynsä oman alueensa akatemiavalmentajalle.

Salibandypelaajien eri ikäluokkien valtakunnallinen vertailu tapahtuu Salibandyliiton pelaajapolkutapahtumissa, joihin vuosittain kutsutaan valtakunnallisesti eri ikäluokkien parhaat yksilöt. 

Uudessa tavassa näytöt annetaan omalle akatemiavalmentajalle, joka pystyy hyvin vertailemaan urheilijaa muihin jo akatemiaan valittuihin urheilijoihin ja heidän tasoon. Salibandyliiton tavoitteena on nostaa oman lajinsa valmennusryhmien tasoa, niin korkealle, jotta mahdollisimman moni valituista urheilijoista olisi matkalla kohti huippusalibandyä. Valintakriteereissä huomioidaan urheilijoiden sitoutuneisuutta ja tavoitteellisuutta.

Lajiliittopisteytyskriteerit ja perusteet salibandyssä

Salibandyssä, kuten kaikissa muissakin lajeissa, lajiliittopisteet annetaan olympiakomitean ohjeiden mukaisesti. Salibandyliitto käyttää seuraavia perusteita lajiliittopisteytyksessä:

Tasokori 1– ikäluokan maajoukkuepelaajat, 5,1-6,0 pistettä.
Tasokori 2 – ikäluokan maajoukkuerinki tai maajoukkueleiri, 4,1- 5,0 pistettä
Tasokori 3 – ikäluokan Pohjola Cup pelaajat, 3,0- 4,0 pistettä
Tasokori 4 – pelaajapolkutapahtumiin valitut pelaajat, 1,0- 2,9 pistettä
Tasokori 5 – seuratason pelaajat, ei pisteitä

Pelaajat määritellään tasokoreihin yksilön lajitaitojen osalta.

Yksilöitä erottavat ominaisuudet tasokorien sisällä - pisteitä nostavat tai laskevat ominaisuudet ja tekijät ovat:
A. fyysisten ominaisuuksien testit
B. yleiset liikuntataidot
C. haastattelu
D. onnistumiset kauden aikana
E. onnistumiset aikaisemmissa pelaajapolkutapahtumissa

Jos pelaaja ei ole ollut salibandyn pelaajapolkutapahtumissa ja hänet määritellään seuratason pelaajaksi.